Category Archives: Planning

Planning update: works to Chalner House, Despard House and Coburg Crescent flats

Planning applications have been made for the works to Chalner House, Despard House and the flats on Coburg Crescent. The links in the previous sentence take you to these applications on the council’s planning website. Note that there are two applications for Despard House; one for flats 1 to 18 and one for flats 19 to 30.

The work includes replacement of the roofing felt, repair to degraded concrete and brickwork, replacement of entrance doors (to meet fire safety and security regulations), replacement of the plywood boxing over the external heating pipes and replacement of the timber cladding that is under some of the windows.

Detail from the drawing showing the repairs to the disastrously-bodged work to move the hot water pipes to the outside of the flats.

Planning update: resource centre

Permission was granted yesterday for the modified resource centre plans. Various documents relating to the application can be found here. The Construction and Environmental Management Plan (CEMP) is of particular interest. It contains lots of useful information about how the construction should proceed and has been revised following feedback from PRERA.

A drawing from the CEMP document showing the first stage of construction – excavation works.

Work should commence soon. Working hours will be weekdays from 08:00 to 18:00 and Saturdays from 08:00 to 13:00. Work can be carried out on Sundays or bank holidays if agreed with the council.

Ducavel House planning application

A resident of Ducavel House has contacted the committee to let us know that they have received a planning notice for works to Ducavel House. Details of the planning application can be found here. The works include:

  • Replacements of windows and entrance doors with white uPVC versions.
  • Replacement of the disintegrating boxing around the external pipework with white metal boxing.

The expiry date for the consultation is 23 September 2019.

The properties that are directly affected by this planning application – all flats in Ducavel House.

Resource centre planning application variation – new deadline

Recently, we wrote about an application for a variation to the planning permission for the new resource centre on Coburg Crescent, giving 26 July 2019 as a deadline for comments. However, no planning notices had been posted about the variation. As with the original application, the planning department appeared to have forgotten their obligation to post such notices. After being reminded, notices appeared on 20 August (see photo) with a revised deadline for comments of 10 September 2019. Comments can be made on the planning website, here.

Resource centre planning application variation – first floor

This post follows on from an earlier post about the proposed changes to the Coburg Crescent resouce centre. The changes proposed for the first floor are shown in the plans below:

Accepted first floor plan – click to enlarge
Proposed first floor plan – click to enlarge

The main change, in respect of community provision is a reduction in the size of the shop floor from 82 to 54.7 square meters. This is mainly due the stock room being moved from the ground floor to the first floor. The stock room has also shrunk – from 53 to 34.3 square meters.

Resource centre planning application variation – ground floor

This post follows on from an earlier post about the proposed changes to the Coburg Crescent resouce centre. The changes proposed for the ground floor are shown in the plans below:

Accepted ground floor plan – click to enlarge
Proposed ground floor plan – click to enlarge

Notable changes:

  • Removal of 53 square meter shop storage area.
  • Reduction in size of several rooms, including the day room, gym and kitchen.
  • Larger courtyard area.

Resource centre planning application variation

Planning permission for the new resource centre on Coburg Crescent was granted in August 2018. Since then, very little has happened on the ground, apart from some tests of the soil on the building site. Now, a variation of the planning permission is being sought.

These changes were presented to the planning case officer on 12 July 2018, but PRERA only heard of these changes in July 2019, when letters were sent to some residents. The deadline for us to comment is 26 July 2019.

There are many documents related to this variation available at the council’s planning website. The covering letter gives the rationale for the changes:

In parallel with the process of determination for the planning application, the project was being priced by the appointed Contractor. Unfortunately, the estimated cost was significantly over budget and as a result it was necessary to undergo a period of value engineering.

Details of the variation are summarised by the council as:

Condition 2: The proposal seeks the following revisions to the approved drawings:
– reduction the massing of the building:
– removal of shop storage and plant room from ground floor level and re-provision of storage room at first floor level;
– revised the internal layout and external design;
– additional stair core in the building,
– enlarged outdoor courtyard space; and
– changes to the external cladding material from clay tiles to a metal shingle cladding in a similar colour.

Conditions 17 and 18:
Revised wording to allow additional time for BREEAM certificates.

Condition 5, 8 , 9 and 15:
Details have been provided to satisfy the requirements of these conditions.

The following images illustrate the changes to the external appearance of the building:

Artist's impression of the new resource centre
Artist’s impression of the new resource centre – viewed from Palace Road, towards the shop
Revised artist's impression of the new resource centre
Revised artist’s impression of the new resource centre – viewed from Palace Road, towards the shop
Artist’s impression of the new resource centre – viewed from Coburg Crescent, towards the main entrance
Revised artist’s impression of the new resource centre – viewed from Coburg Crescent, towards the main entrance

The most significant change, as far as the appearance of the building goes, may be the change in cladding material from clay tiles to metal shingles, hung at a 45 degree angle. The pictures also illustrate something of the reduction in size of the building, as now proposed.

The changes to the internal layout of the building are explored in separate posts detailing the changes to the ground, first and second floors.

Resource centre planning decision

At the end of August the Lambeth Council Planning Committee issued a decision notice on the application to build a new resource centre on Coburg Crescent. As expected, permission was granted, subject to conditions.

There are many important conditions, but a key condition for us, in terms of being able to use the new building, is number 22:

Prior to the occupation of the development hereby permitted a Community Use Agreement shall be submitted to and approved in writing by the local planning authority confirming that the community space will be made available for hire and use by the local community and community groups, subject to the normal operational constraints of the day centre service and with due consideration given to the need to safeguard the users and residents of the Resource Centre. The development hereby permitted shall thereafte be operated in accordance with the approved details.

Given that this new development was only made possible by demolishing our community hall, we have argued strongly that we should be able to use the communal facilities in the new building (café and community space) freely and without charge.

Artist's impression of the new resource centre
Artist’s impression of the new resource centre with the shop in the foreground. To the left of the shop is the café and the community space.

Planning Application Committee meeting this Tuesday

The Planning Application Committee meeting relating to the new Resource Centre on Coburg Crescent takes place this coming Tuesday, 23rd January. Details of the meeting can be found here. Both our chair, Rob, and our local Councillor, Liz Atkins, will be speaking at the meeting. They will be requesting that the community space within the new building is available for the use of PRERA, free of charge. This would be partial compensation for the destruction of our tenants’ hall.

If anyone can spare the time to come along to the meeting to support Rob and Liz, that would be much appreciated and may improve the chances of succes.